1. Anasayfa
  2. Kim Kurdu

Reuters’ı Kimler Kurdu?

Reuters’ı Kimler Kurdu?
Reuters’ı Kim Kurdu ? Özellikle günümüzde en çok merak edilen konulardan biri, Reuters’ın güncel sahibidir. Kurumun güncel sahibi Thomson Reuters’dır..
0

Reuters’ı Kimler Kurdu?

Reuters’ı Kimler Kurdu: O uzun mu uzun geçmişi ve Avrupa’nın göbeğinde yer alan, tüm dünyadan en güvenilir haberleri veren tecrübeli kadrosu ile Reuters; uluslararası meselelere dair haberlerde ismine mutlaka rastladığımız bir ajanstır. Reuters’in kuruluşu aslında İngiltere’den daha öncesine kadar uzansa da, Londra’da faaliyetlerine başlamasından beri adını dünya çapında duyurmaya başladığı için biz onu hep İngiliz haber ajansı sıfatıyla tanıdık. Özellikle uluslararası basının Türkiye’deki gelişmelere dair yaptığı haberleri diğer yabancı haber ajanslarıyla karşılaştırırsak Reuters; diğerlerine göre en gerçekçi ve değişime uğramamış demeçleri veren alternatiflerden biridir.

Peki İngiltere ve Avrupa medyası dolayısıyla tüm dünyadaki gelişmelere hakim olmasının yanında borsa, finans, ekonomi gibi alanlarda da dünyanın bir numaralı sözcüsü konumunda olan bu Reuters’in sahipleri kimlerdir? Nasıl bir kuruluş öyküsüne sahiptir? Kuruluşu nerelere uzanmaktadır? Hep beraber inceleyelim:

Faaliyet gösterdiği alana ve dünyada tanınma şekline yakışacak tarzda Reuters; mesleki geçmişinde gazetecilik ve yayıncılık olan biri tarafından kurulmuştur. Ondan sonrasında da istikrarlı bir şekilde büyümesini sürdürmüş ve kalitesini arttırmış; günümüze geldiğimizde hepimizin bildiği Reuters olmuştur.

Peki Kim Kurdu Bu Reuters’ı?

Londra’da bulunan Reuters; 1851 yılında Paul Julius Reuter tarafından kurulmuştur. Anlayacağınız TV ve görüntülü medya organları ağırlıklı olmak üzere hayatımıza daha geç yerleşen alanlarda hizmet veriyor olmasına rağmen Reuters’in kuruluşu 160 yılı geçkin bir tarihe sahiptir. Zaten öyle olmasaydı diğer Avrupalı ve ABD’li basın-yayın devleri arasında tutunması bu kadar kolay olmazdı.

Ama burada belirtmemiz gereken bir durum var: İngilitere; Reuters Haber Ajansı’nın kendisine kazandırılmasını Almanya’da yaşanan iç savaşa ve devrime borçludur. Şöyle ki; Reuters’in kurucusu olan Paul Julius Reuters; aslen İngiliz değil Alman vatandaşıdır. İngiltereye sonradan göç etmiştir.

Paul Julius Reuter (1816-1899)

Paul Julius Reuter (1816-1899)
Paul Julius Reuter (1816-1899)

1816 yılında Almanya’da dünyaya gelen Reuters’in sahibi Paul Julius’un gerçek ismi Israel Josaphat’tır. Yani aslen Yahudi’dir. Gerçek Reuter’ın yerine dünyaya yanlış bilgiler vermek için MOSSAD tarafından yerleştirilmiştir. Soruyoruz; bu kadar gülecek ne vardı?… Neyse; şaka yapıyorum canlar; Israel Josaphat ve Paul Julius aynı kişilerdir. Kendisi 29 yaşına kadar Almanya’da yaşamasına rağmen anarşi döneminde kendini güvende hissetmediği için 1845 yılında İngiltere’ye göç etmiş ve hayatına burada devam etmiştir. Londra’ya göç ettiğinden din değiştirerek Hristiyan olan Reuter; ismini de bugünkü haline çevirmiştir.

İngiltere’ye taşınmasına rağmen Reuter Almanya ile bağlarını koparmamış; hatta yayıncılık hayatındaki ilk atılımını da bu alanda yapmıştır. Özellikle 1847 yılında Berlin merkezli bir yayınevi olan Reuter and Stargardt isimli bir şirkete ortak olmuş ve basın-yayın hayatındaki ilk kilometre taşını geçmiştir. Zamanla Fransa’da ve İngiltere’nin diğer bölgelerindeki haber ajanslarıyla da ilişkilerini geliştiren Reuters; o zamanki şartlarda en iyi imkan olarak İngiltere-Fransa arasındaki haberleşme için güvercinleri kullanarak habercilikte çığır açmış; uluslararası bazda en hızlı ve en doğru haber taşıyan kuruluşlardan biri olmuştur. Öyle ki; bu güvercin stratejisi Reuters’in Paris borsasına dair haberleri İngiltere’ye en kısa sürede ulaştırabilmesini sağlamış, bu da günümüzde bilinen borsa, ekonomi, finans ağırlıklı ajansın temellerini atmıştır. Tabii zamanla telgraf ve ileri elektronik yöntemlere geçiş yapılmıştır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Antalyaspor’u Kim Kurdu?

Antalyaspor’u Kim Kurdu?

Reuters’in Sahibi Kim?

Aradan geçen 170 yılda Reuters; özellikle tüm dünyadan güncel haber hizmetinin yanı sıra ülkelerin borsaları arasındaki en hızlı ve en güvenilir haberleşmeyi sağlayan haber ajansı olarak prestijini ıspatlamış; gelirinin çoğunu bu kanaldan elde etmiştir. Rakamlarla ifade etmek gerekirse; biz daha çok güncel haberlerle tanımamıza rağmen Reuters’in bu koldan elde ettiği gelir, toplam kazancının sadece %10’udur. Yani Reuters; tam anlamıyla bir borsa-finans ajansıdır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 2
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir