1. Anasayfa
  2. Kim Buldu

Sabunu Kim Buldu? Sabunu Kim İcat Etti ?

Sabunu Kim Buldu? Sabunu Kim İcat Etti ?
Sabunu Kim Buldu ? Sabunu Kim İcat Etti ?
0

Sabunu Kim Buldu?

Sabunu Kim Buldu: Temizlikteki en önemli gereçlerden birisi olan sabun, aynı zamanda günlük hayatta da pek çok yerde ve alanda kullanılmaktadır. Özellikle; katı, sıvı, köpüklü, kokulu vb. gibi birçok çeşidi de bulunmaktadır. Sabun, suyla birleştiği takdirde temizlemede kullanabilen maddelerden yapılan temizlik gereçlerine verilen genel isimdir. Sabunun temizleyebilme etkisi, suyu içine çekebilen ince bir tabaka ile yağ parçacıklarını sarabilmesi ile oluşmaktadır.

Sabunu Kim Buldu ? Sabunu Kim İcat Etti ?
Sabunu Kim Buldu, Sabunu Kim İcat Etti ?

Evlerimizde kullandığımız sabunlar ise doğada bulunmaktadır. Başka bir deyişle bitkisel ve hayvani yağlardan elde edilen yağ asidi tuzlarından imal edilmektedir. Serbest halde bulunan karbondioksitli asitlerden de ayrıca çeşitli sabunlar yapılabildiği görülmüştür. Sentetik temizleme gereçlerin 1930’larda kullanılmaya başlanmasından sonra aynı anlamda kullanılan sabun ve deterjan kavramları birbirinden ayrılmıştır.

Teyp’i Kim Buldu?

thumbnail
Önerilen Yazı
Teyp’i Kim Buldu? Teyp’i Kim İcat Etti ?

Sabunu Kim İcat Etti ?

Sabun tarihinin insanlık tarihi kadar eski olduğu düşünülmektedir. Hatta Pompei‘deki lav örtüsünün altında araştırma yapan bilim insanları toprak içinde birçok sabun kalıbına rastlamışlardır. Modern sabunu ise 19. YY’da Fransız bir kimyager olan Eugene Chevreul bulmuştur. Chevreul’ün, sabunun bir yağ asidi tuzu olduğunu bulmasının ardından da sabun geliştirilmeye başlanmıştır.

Sabunu ilk bulan kim ? İlk nerede ve ne zaman üretildi ?
Sabunu ilk bulan kim ? İlk nerede ve ne zaman üretildi ?

Tarih boyunca sabunlar genellikle sodyum ve soda küllerinin ya da potasyum, tuz ve yağ asitlerinin kül suyu yardımıyla sabunlaştırılması tepkimesi ile birlikte elde edilmiştir. Temelde bulunan yağların hidrolizi gliserol ve rafine sabunu oluşturmaktadır.  Özellikle günümüzde sabun temizleme aracı olmanın yanı sıra kozmetik, losyon, sprey, ilaç yapımında da sıklıkla kullanılmaktadır.

Zaman içinde farklı şekillere giren dekoratif sabun çeşitleri..

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir