1. Anasayfa
  2. Kim Buldu

Kurşun Kalemi Kim Buldu ? Kurşun Kalemi Kim İcat Etti ?

Kurşun Kalemi Kim Buldu ? Kurşun Kalemi Kim İcat Etti ?
Kurşun Kalemi Kim Buldu ? Günümüzde resmi olarak yapılan sınavların hepsinde kurşun kalem ve benzeri uçlu kalemler kullanılmaktadır..
2

Kurşun Kalemi Kim Buldu ?

Kurşun Kalemi Kim Buldu: İlk kalemlerin üretilmesi 16. yüzyıla kadar gerçekleşmedi. Grafitin büyük katmanı 1500′lerin ilk yarısında İngiltere’de Gri Knotts yakınında bulunmuştu. Yerel sakinler graffiti sopa yapmak için kestiler ve onları koyunları işaretlemek için kullandılar. Modern olanları herhangi bir kurşun içermemesine rağmen, grafit en başından beri kurşun kalem ile bağlantılı bir sözcük olan kurşunla karıştırılmaktaydı.

Kurşun Kalemi Kim Buldu ? Günümüzde resmi olarak yapılan sınavların hepsinde kurşun kalem ve benzeri uçlu kalemler kullanılmaktadır..
Kurşun Kalemi Kim Buldu ? Özellikle günümüzde resmi olarak yapılan sınavların hepsinde kurşun kalem ve benzeri uçlu kalemler kullanılmaktadır.. Fotoğraf: ® Pixabay

Grafitin, gülleler için kalıpların bir astarı olarak büyük bir askeri değeri vardı.  Bu nedenle maden İngiliz hükümeti tarafından hızlıca devralındı. Çalışanlar kalem yapımında kullanmak için madenden grafiti dışarı kaçırmak zorunda kaldı. Grafit çubukları koyun derilerine sarıldı ya da bağlandı. Yani hikayesi bu şekilde devam ediyor grafitin. Son olarak bu hikayeyi yazma sebebimiz ise kurşun kalemin keşfedilişinin grafitin keşfedilmesiyle doğrudan ilişkili olmasıdır.

Telefonu Kim Buldu?

thumbnail
Önerilen Yazı
Telefonu Kim Buldu? Telefonu Kim İcat Etti ?

Kurşun Kalemi Kim İcat Etti ?

Kurşun Kalemi Kim İcat Etti ?
Kurşun Kalemi Kim İcat Etti ?

Kaleme gelince ise; Simonio ve Lyndiana Bernacotti’nin ilk marangozluk tarzı kalemi icat ettiklerine inanılıyor. Aynı zamanda İtalyan bir çift olan, Simonio ve Lyndiana Bernacotti, 1560 yılı civarında kalemi modern haliyle icat ettiler. Onlar ardıç ağacından bir sopayı oydular ve içine grafit çubuğu yerleştirdiler. Kısa süre sonra, bir grafit çubuğun iki ahşap yarıya bölünüp daha sonra birbirlerine yapıştırılmasıyla elde edilen ileri bir teknik geliştirilmiştir. Bu aynı temel teknik 400 yıldan fazla bir süre sonra bile hala kullanılmaktadır.

Bazı kaynaklarda kurşun kalemin mucitinin 1565 yılında Conrad Gesner olduğu söylesende bu doğru değildir. Gesner, grafitin daha öncelerden sanılanın aksine kurşun olmayıp farklı bir mineral olduğunu keşfetmiştir.

Tükenmek Bilmeyen Kurşun Kalemin Hikayesi:

Tükenmek bilmeyen kalem olmayacağı gibi, Fisher tarafından icat edilen ve her türlü zorlu şartta uzun süre dayanabilen kalemlerin, 60 yıl öncesinde keşfedildiği de bir gerçektir. Özellikle insanoğlu 1960’ların başlarında uzaya ilk olarak çıktığında, notlar almak için yanlarında kurşun kalem taşımıştı. Çünkü tükenmez kalemler yerçekimi olmadan işe yaramıyordu. Aynı zamanda Sovyet kozmonotlar yağlı kalemler kullandıklarında ilk Amerikalı astronotlar sıradan kurşun kalemler taşıyordu. Kalemler epey işe yaradı, ancak tozları kabin etrafında yüzme eğilimindeydi ve uçları kırılınca, hassas elektronikleri tıkayabilmekteydi. Daha iyi bir şey gerekiyordu.

Fisher Uzay Kalemleri Apollo astronotlarının kullanımı için NASA tarafından satılmaktaydı. Peki nasıldı bu Fisher’ın hikayesi:

Fisher Kalem Şirketi kurucusu, Paul C. Fisher’ı unutmayın. O 1940′larda tükenmez “kurşun kalem”i icat etti. Yirmi yıl sonra, ucuna doğru akan mürekkepi tutan basınçlı bir kartuş ekleyerek tasarımını geliştirdi. Bu uzay kalemi baş aşağı olarak, su altında ve -50 F ile +400 F.’a kadar sıcaklıklar arasında yazabilmekteydi.

Sıkı testlerden sonra NASA, bu kalemlerden almaya karar verdi. Apollo astronotları tarafından kullanılmak üzere 1967 yılında Fisher uzay kalemlerinin 400’ünü satın aldı.  İki yıl sonra Sovyetler kendi kozmonotları tarafından kullanılsın diye 100 kalemi satın almıştı. Fisher uzay kalemleri bugün hala yörüngede kullanılmaktadır.

Daha sonra, bir hikaye ortaya atıldı; “Sovyetler ucuz kalem kullanırken NASA uzay kalemi geliştirmek için 10 yılını ve 12.000.000 $’ını harcadı” şeklinde. Bu doğru değildir aslında. Fisher Kalem Şirketi hiçbir hükümetin parasını uzay kalemi geliştirmek için kullanmadı. Bunun yanında sermaye olarak sadece 1 milyon dolar harcamışlardı. NASA,toplamda 2400 dolarlık, her biri 6 dolar olan 400 kalemlik ilk toplu satın almasını gerçekleştirdi. Ondan sonraki alımlarda da rakamlar hiç bir şekilde milyon dolarları bulmadı. Zira bu bahsedilen rakamlar, uçuk olarak tabir edeceğimiz seviyededir..

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 2
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. 2021-04-16

    teşekkürler ama şey ironi nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir