1. Ana Sayfa
  2. Kim Kurdu

Moğollar’ı Kim Kurdu ? Moğollar Tarihi

Moğollar’ı Kim Kurdu ? Moğollar Tarihi
Moğollar'ı Kim Kurdu? Moğolların kurucusu Cengiz Han'dır..
0

Moğollar’ı Kim Kurdu ?

Moğollar’ı Kim Kurdu: Hepimizin tıpkı ekmeğin temel bir besin kaynağı olduğunu bilmemiz gibi gayet iyi ezberlediğimiz bir şeydir. Hatta elin Avrupalısının bile titreyerek andığı Moğol İmparatorluğu; 1206 yılında Cengiz Han tarafından kurulmuştur.

34 milyon km2’lik alanı fethetmiş bu efsane devletin 1294’te sonlanması ve bölünme yaşaması; Moğol Devleti’nin tarihte var olmuş birçok egemen devletten son derece farklı olduğunu gösterir. Örneğin; bir Roma veya Osmanlı İmparatorluğu’nun yüzlerce yıl hüküm sürdüğü bilinen gerçektir. İstikrarlı şekilde büyümüş devletler olduğunu fark ederiz. Oysa Moğol Devleti öyle değildir.

Moğollar'ı Kim Kurdu? Moğolların kurucusu Cengiz Han'dır..
Moğollar’ı Kim Kurdu? Moğolların kurucusu Cengiz Han’dır.. Fotoğraf: ®  Nationalgeographic

İnanın bu konunun sosyal, kültürel, coğrafi, ekonomik, ticari, vs. birçok yönden birkaç kitap dolusu analizi yapılabilir. Ama kısaca değinecek olursak başlıca sebepler şunlardır:

Moğollar Nasıl Büyüdü?

Moğollar Nasıl Büyüdü? Moğollar Cengiz Han ile birlikte yükselmiş ve büyümüşler, lakin Cengiz Han'dan sonra sürekli küçülme eğilimine girmişlerdir..
Moğollar Nasıl Büyüdü? Cengiz Han ile birlikte yükselmiş ve büyümüşler, lakin Cengiz Han’dan sonra sürekli küçülme eğilimine girmişlerdir.. Fotoğraf: ® Some Kid’s History Blog

1) Bahsettiğimiz kıyaslamadaki insanlar karakter itibariyle birbirinden son derece farklıdır.

Osmanlı Devleti yükselme dönemine girdiğinde çoktan göçebelikten çıkıp yerleşik yaşama adapte olmuştur. Aynı zamanda tutarlı bir devlet yönetimini benimsemişti. Moğol İmparatorluğu’nu kuran Cengiz Han ve halkı ise Orta Asya’nın uçsuz bucaksız, yıpratıcı ve sert ikliminden kopup gelmişlerdi. Tarım ve hayvancılığın kıtlığına bağlı olarak savaşmayı temel geçim kaynağı niyetine benimsemiş göçebelerdi. Özellikle hepsinden de önemlisi; bu insanların öncelikli amacı dünyaya egemen olmak gibi bir hırstan değil, karnını doyurmak gibi temel bir ihtiyaçtan geliyordu. Bununla birlikte kişilik yapıları gereğince bu gereksinimlerini karşılamak için de sürekli hareket halinde olmak, yakıp yıkmak ve ezmek zorundalardı.

İzlanda’yı Kim Kurdu?

thumbnail
Önerilen Yazı
İzlanda’yı Kim Kurdu ? İzlanda Tarihi

2) Yukarıdaki anlayışa bağlı olarak Moğollar ve benzeri milletlerde ebediyen işleyecek bir sisteme bağlı değil, kişiye bağlı bir yükseliş söz konusudur.

Şöyle ki; sınırları dahilinde 100 milyondan fazla insan beslemiş bu imparatorluğun; Cengiz Han’ın ölümünün akabinde bir duraklamaya girdiğini, oğlunun da ölümünden kısa süre sonra fiilen bölünmenin gerçekleştiğini görürüz. Yani; halkını daha iyi şartlarda yaşatmak için sonsuz bir azim, cesaret ve zeka sahibi olan Cengiz Han; tarihin de hakkını verdiği gibi adeta mitolojik, olağanüstü bir karakterdir.

Cengiz Han Ölmeden Moğollar:

Zaten öbür türlü; kendi iç çekişmelerinde boğulan, başka bir deyişle yarı aç yarı tok dolaşan tüm göçebe toplulukların tek bir hedef için birleşmesi pek mümkün değildi. Dolayısıyla bu imparatorluğu; özellikle Cengiz İmparatorluğu olarak adlandırmak yerinde bir tabir olurdu. :)

Yukarıdaki analiz doğrultusunda; 1227’de Cengiz Han’ın ölümüne kadar neredeyse tüm Asya’da hakimiyet kuran bu imparatorluk; aralıksız sınırlara sahipti. Başka bir deyişle tarihin en büyük imparatorluğu olmuştur. Aynı zamanda Ukrayna ve İran’dan; Çin ve Hindistan’a kadar İpek ve Baharat yollarının tek hakimi olduğu için; tarihte görülmemiş bir barış dönemi de Moğollar zamanında yaşanmıştır.

Cengiz Han’dan Sonraki Moğol Hanları:

Cengiz Han’ın ölümünden sonra başa geçen Ögedey (1251-1259), Güyük (1246-1248), Möngke (1251-1259) ve Kubilay (1260-1294) dönemlerinde de var olmayı başaran Moğol İmparatorluğu; 1294’te ise Altın Orda, İlhanlılar, Çağatay ve Kubilay Hanlıkları olarak dörde bölünmüştür.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Yorum Yap