1. Anasayfa
  2. Kim Kurdu

Twitter’ı Kim Kurdu?

Twitter’ı Kim Kurdu?
Twitter’ı Kim Kurdu ?
0

Twitter’ı Kim Kurdu: Aynı zamanda bir web geliştiricisi olan Jack Dorsey, 2006 yılında Twitter sosyal ağ sitesini kurmuştur. O zamandan beri Dorsey, Twitter’ın CEO’su, yönetim kurulu başkanlığı gibi görevlerde bulundu. 2010 yılında ise başarılı çevrimiçi ödeme platformu Square’i kurdu.

Jack Dorsey’in Twitter’dan Önceki Kısa Hayatı:

Twitter’ı Kim Kurdu ? Jack Dorsey Kimdir?
Jack Dorsey Kimdir?

Twitter icadı ile tanınan Jack Dorsey, 19 Kasım 1976 yılında St. Louis, Missouri’de dünyaya geldi. Çocukluk yıllarında bilgisayar ve iletişim cihazlarına ilgi duyan Dorsey, Piskopos Duborg Lisesi’nde henüz öğrenciyken; erkan yaşta programlama öğrenmeye başladı.

Birbiriyle sürekli, gerçek zamanlı iletişim gerektiren taksi şoförlerini, teslimat kamyonlarını ve diğer araç filolarını koordine etmenin teknolojik zorluğunu gidermek ile ilgilendi. Henüz daha 15 yaşındayken bugün bazı taksi şirketlerinde hâlâ kullanılmakta olan sevk yazılımını geliştirdi.

Twitter’ı Kim Kurdu ?

Twitter’ı Kim Kurdu ?
Twitter’ı Kim Kurdu ?

Twitter’ın kuruluş hikayesi, Twitter’ın kurucu ortağı Jack Dorsey’in 2006 yılında ortaya attığı bir fikir ile başladı. Dorsey, Twitter’ı başlangıçta SMS tabanlı bir iletişim platformu olarak hayal etmişti. Arkadaş grupları, birbirlerinin ne yaptığını ve durum güncellemelerini takip edebileceklerdi; ancak bu işlem tam bir mesajlaşma mantığıyla olmayacaktı. Hatta Dorsey, bunun için küçük bir yazılım şirketi bile kurmuştu. Ancak e-posta ve diğer sistemler üzerinden insanların birbirleriyle yazışmasını görebileceği bir platform geliştirmek istiyordu. Ancak bu sistem için daha fazla risk ve sermaya harcayamazdı ve Odeo adındaki podcast şirketi ile anlaşma yolunu seçti.

Podcasting şirketi olan Odeo’da bir beyin fırtınası oturumu sırasında Dorsey, bu SMS tabanlı platformu Odeo’nun kurucu ortağı Evan Williams’a (@Ev) önerdi. Evan ve kurucu ortağı Biz Stone (@Biz), Jack’e projeye daha fazla zaman ayırması ve çok daha fazla geliştirmesi için imkan sağladı. Ancak kısa bir zaman sonra şirket batınca; Jorsey, Biz Stone, Evan Williams; Obvious adındaki şirketi kurdular.

Twitter İsmi Nasıl Doğdu:

Twitter İsmi Nasıl Doğdu ?
Twitter İsmi Nasıl Doğdu ?

İlk günlerinde Twitter, twttr olarak anılıyordu. O zamanlar, alan adı avantajı elde etmek için popüler eğilimlerden birisi; şirketler ve hizmetlerin adına sesli harfler bırakmaktı. Yazılım geliştiricisi Noah Glass (@Noah), orjinal twttr adının Twitter olarak son şeklini almasına vesile oldu. Bu sayede artık internet devinin ismi bugünkü güncel halini almıştır.

İlk Tweet Ne Zaman Atıldı ?

İlk Twit, ne zaman atıldı ?
Twitter’ı Kim Kurdu: İlk Twit, ne zaman atılmıştır ?

Bu internet fenomeninde atılan ilk Tweet, tabii ki kurucusu Jack’a aitti. Tweet ise şu şekildeydi: “Twttr’mi kuruyorum”..

Twitter’ın geliştirilmesi sırasında, ekip üyeleri genellikle kişisel telefonlarına fatura anlamında yüzlerce dolar SMS ücreti biriktirmişti. Bunun yanında Twitter’ın ilk konsepti Odeo’da test edilirken, şirkette zorlu bir süreçten geçiyordu. Hem Twitter’ın hem Odeo’nun varlığını korumak için şirketin bazı haklarını diğer yatırımcılardan geri almak gerekiyordu. Çünkü Apple, Odeo‘nun iş modelini yok edebilecek kendi podcasting platformunu piyasaya sürmüştü. Zira öyle de oldu Jack Dorsey, Biz Stone, Evan Williams; yukarıda da bahsettiğimiz gibi Obvious isimli şirketi kurarak; Odeo’nun diğer haklarını da bu şirket bünyesine kattılar. Aynı zamanda bunu yaparak Twitter’ın haklarını da bu şirketin üzerine geçirmiş oluyorlardı. Bu eylem aynı zamanda Twitter’ı koruma eylemiydi.

Bunun yanında Twitter ekibinde üzücü bir ayrılıkta gerçekleşmişti. Twitter’ın geliştirilmesin de ciddi katkıları olan Noah Glass, artık ekibe dahil olmayacaktı.

Twitter’ın İlk Faaliyetleri

Twitter artık büyüme anlamında en büyük hamlelerini gerçekleştirmişti. 2007 South By Southwest Etkileşimli Konferansı’nda Twitter kullanımına dair o zamana kadar ki en büyük tweet atma faaliyeti (60.000) gerçekleştirilip rekor kırılmıştı. Etkinlikte bulunan Twitter kurucuları da, bu faaliyetin virala uygun yapısından ve katılımcılarından faydalanmışlardı.

Twitter Başlangıç Aşamasındaki Sorunlar:

Twitter Başlangıç Aşamasındaki Sorunlar ?
Başlangıç Aşamasındaki Sorunlar ?

Twitter, kuruluş aşamasında bu sorunu çok sık yaşayan firmalar gibi artan sancılardan payını aldı. Twitter‘ın kullanıcı tabanı ve data base’i şaşırtıcı oranlarda büyüdü ve hizmet oldukça sık kapasite sorunu yaşamaya başladı.

Sunucular aşırı yüklendiğinde, ekranda sanatçı Yiying Lu’nun (@YiyingLu) bir illüstrasyonu belirdi. Resimde, sekiz kuş tarafından güvenli bir şekilde sudan kaldırılan bir balina görülmektedir. Twitter ekibi bu görseli, sorunun kabul edildiğini ve üzerinde çalıştıklarını sembolize ettiğini düşündükleri için kullandı. Bu hata sayfası Twitter topluluğu için de viral oldu ve kısa süre sonra “Başarısız Balina” olarak isimlendirildi. Fakat şirket, sitedeki hizmet kesintisi ve sunucu hatalarının ardı arkası kesilmeyince; dönemin ünlü komedi sunucusu Conan O’Brien tarafından da alay konusu olmuştu. Ancak tüm bu tiye almalara rağmen Dorsey ve arkadaşları işlerine ödün vermeden devam ediyorlardı.

Twitter Büyüyor ve Popüler oluyor:

Twitter Büyüyor ve Popüler Oluyor..
Twitter Büyüyor ve Popüler Oluyor..

Fakat geçmişteki pek çok sıkıntıya ve alaycı gündemlere rağmen, Twitter hizmetlerine ara vermeden devam ediyordu. Özellikle 2008’de ABD Başkan adaylarından Barack Obama ve John McCain’in kampanya araçlarından biri olarak internet devi Twitter’ı kullanmaları platformun popülaritesini oldukça arttırmıştı. Bunun yanında İran’da halk, İran’daki 2009 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, hükümetin getirdiği kısıtlamalardan kaynaklı tepkilerini ve güncel gelişmeleri bu platform üzerinden paylaşarak; Twitter’ı uluslararası bir üne kavuşturdu.

Kasım 2013 yılında Twitter, Dorsey’in aldığı bir karar sonucunda halka açılmıştır. Hisselerin açılış fiyatı ise 26$’dı. Ancak hisseler kısa bir süre içerisinde ciddi değer artışı göstererek 45$’a yükseldi. Bu aynı zamanda elinde 24.4 milyon Twitter hissesi bulunduran ve 2022 yılında (güncel) şirketin hâlâ en yüksek hissesini elinde bulunduran  Dorsey’in de milyarder olduğunun habercisiydi..

Amazon’u Kim Kurdu ?

thumbnail
Önerilen Yazı
Amazon’u Kim Kurdu?

Twitter’ın Sahibi Kim ?

Şirketin güncel olarak CEO’su (2022) Parag Agrawal’dir. En büyük hissedarı ise %24’4 lük hisse ile Jack Dorsey’dir. Şirketin en büyük ikinci hissedarı ise %12 hisseleriyle Evan Williams’dır. Yine şirketin en büyük üçüncü hissedarı ise %10’luk hisseleri elinde bulunduran Suhail Rizvi’dir.

2022 Yılı:

Twitter’ın yeni sahibi, 44 Milyar dolarlık satın alım ile Tesla ve Spacex gibi kuruluşların sahibi Elon Musk olmuştur.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 2
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir