1. Anasayfa
  2. Kim Buldu

Sevgililer Gününü Kim Buldu?

Sevgililer Gününü Kim Buldu?
Sevgililer Gününü Kim Buldu ?
0

Sevgililer Gününü Kim Buldu ?

Sevgililer Gününü Kim Buldu: Kökeni Roma Katolik Kilisesi’ndeki bir inanışa kadar uzanan ve 14 Şubat günü pek çok ülkede kutlanan özel bir gündür. Valantine ismindeki din adamının adıyla da anılmaktadır. Bu yüzden birçok toplumda (St. Valentine’s Day) olarakta anılmaktadır. Yine “Valentine” kelimesi, bazı medeniyetlerde sevgili veya hoşlanılan kişi anlamına da gelmektedir.

Sevgililer Gününü Kim Buldu ?
Sevgililer Gününü Kim Buldu ?

Bu özel gün, günümüzde sevgililerin veya evli çiftlerin birbirlerine hediyeler ve çeşitli güne özel kartlar gönderdiği gün olarakta geçerliliğini devam ettirmektedir. Aynı zamanda bu özel günde, dünya üzerinde 1 milyar civarı kart gönderildiği de tahmin edilmektedir. Bu günde, günümüzün ayrıca en çok artış gösteren eğilimlerinden biri de online hediye satışlarıdır.

Sevgililer Gününü Kim Keşfetti ? Sevgililer Günü Tarihi ?

Bu günün tarihi, antik çağlara kadar uzanmaktadır. Özellikle bu devirlerden kalan takvimlerde (Antik Yunan), Ocak ve Şubat ayı ortasının Gamelyon ayı olarak adlandırıldığı; pek çok kaynakta geçmektedir. Yani kısacası o dönemlerde Zeus ve Hera’nın evliliğine adanmıştı bu ay.

Bununla birlikte Antik Roma’da 15 Şubat tarihi, bereket tanrısı olarak bilinen Lupercus’un adıyla, Lupercalia günü olarakta anılmaktaydı. Bu günde aynı zamanda Lupercus’un din adamları tarafından tanrıya keçi kurban edilirdi. Sonrasında ise kafalarına koydukları parça keçi derisiyle, Roma sokaklarında gördükleri herkese dokunurlardı. Hatta genç kızlar gönüllü olarak bu dokunuşlardan pay almaya çalışırlardı. Zira bu inanışa göre, bu dokunuş sayesinde doğurganlıkları kolaylaşırdı.

Bu bayramın (Lupercalia Bayramı) bir gün öncesi olan arife gününde (14 Şubat), genç erkeklerin kura çekimi aracılığıyla bayram boyunca genç kızlarla çift oldukları bilinmektedir. Daha doğrusu tarihte bu şekilde geçmektedir. Ancak yıllar 469’u gösterdiğinde Papa Aziz Simplicius bu bayramı yasaklamıştır. Fakat kura çekilişlerine devam edilmiştir; ancak kız isimleri yerine aziz isimleri kullanılmıştır. Yine aynı yüzyılda, 14 Şubat 496 tarihinde Papa Gelasius tarafından Valantine onuruna kutlama günü tertip edildiği tarihi kaynaklarda bulunmaktadır.

Orta Çağ’da Sevgililer Günü:

Valentine ismi ve Romantik aşk ile ilgili tarihi kaynak, ilk olarak 14. yüzyılda görülmektedir. 1381 yılına tarihlenen Parlement of Foules isimli kitaba göre; 14 Şubat tarihi kuşların geleneksel çiftleşme günü olarak kabul ediliyordu. Bu günden ilham alarak, sevgililer birbirlerine hoş ve güzel sözler yazılı notlar verirlerdi. Aynı zamanda bu notlarda birbirlerine Valentine diye hitap ederlerdi. Yani bu günün asıl temellerinin Antik Yunan döneminde, 14 Şubat 496 tarihinde Papa Gelasius’un Valentine şerefine kutlama tertip ettiği günde, günümüze modernize edilmesinin en önemli kaynaklarının da Orta Çağ’da olduğunu görüyoruz.

Günümüzde Sevgililer Günü:

Günümüzde Sevgililer Günü
Günümüzde Sevgililer Günü

Sevgililer gününün, her ne kadar temellerinin Antik Yunan ve Orta Çağ döneminde atıldığından bahsetsekte; ilk toplumsal olay olarak benimsenmesi, 14 Şubat 1800 yılında Amerikalı Esther Howland’ın sevgilisine, sevgililer günü kartı yollamasıyla gerçekleşmiştir. Ayrıca Howland’ın bu girişimi olaya ticari özelliklerde katmış; kutlandığı gün olan 14 Şubat’ta dünyada ticarete canlılık katacak seviyelere gelmiştir.

Yine günümüzde bireylerin birbirlerine tebrik mesajı veya kartı göndererek; aynı zamanda çeşitli hediyeler alarak kutladığı bir gündür.

Mete Gazoz Kimdir?

thumbnail
Önerilen Yazı
Mete Gazoz Kimdir ?

Dünya da Sevgililer Günü Kutlamayan Ülkeler:

Tabii ki dünyada bu özel günü pek çok kutlayan ülkenin yanı sıra, kutlamayan ülkeler de söz konusudur. Bu ülkeler; Suudi Arabistan, İran, Endonezya, Malezya, Türkmenistan ve Özbekistan’dır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 2
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir