1. Anasayfa
  2. Kim Buldu

Makası Kim Buldu?

Makası Kim Buldu?
Makası Kim Buldu ?
0

Makası Kim Buldu ?

Makası Kim Buldu: Düzenli olarak kullandığınız araçları düşündüğünüzde aklınza ilk hangisi gelir? Örneğin hobi amaçlı bir iş ile ilgileniyorsanız genellikle çekiç çoğu alanda işinizi görecektir. Eğer gastronomiye meraklı biriyseniz, örneğin spatula, krepleri çevirmenize yardım olacaktır. Kısacası örnekleri buna benzer çeşitlerle çooğaltabiliriz..

Peki bir paket açmayı düşündüğünüzde? Veya mesleğinizle ilgili bir zanaatı icra ederken? Veyahut kuponları veya kağıtları kırpmanız gereken bir gereçe ihtiyaç duyduğunuzda? İşte en sonda bahsettiğimiz bir araca ihtiyaç duyduğunuzda, ihtiyacınız olan her şeyin çözüm yolunun sadece makas olduğunu çoğunuz biliyorsunuzdur.

Makasla ilgili daha fazla örnekler ortaya koyacak olursak; Sevgililer Günü kartı için kağıda kalp şekli vermenize yardımcı olur. Veya saçınızı kesme ihtiyacı duyduğunuzda işinizi görür. Örneğin mutfakta tavuk veya pizzayı kesmek veya dilimlemek istediğinizde, yine problemi çözme yolunuz ağırlıklı olarak bir makastan geçer.

Makasların gördüğünüz gibi birçok kullanım alanı vardır ve tasarımları zariftir. Aynı zamanda üretilmesi çok meşakkatli bir iş değildir. Kısaca bahsedicek olursak; merkez noktasına bağlanan tutamak ve bu sayede hareket eden keskin bıçaklar sayesinde varolur. Ancak her ne kadar basit bir düzenek gibi görünsede, bu işlevselliği yüksek olan aleti, önceden düşünmek bile başlı başına bir dahi işidir. Peki kimdi bu dahi? Veya insanlığa bu kadar faydalı olan bu aygıtı kim bulmuştu?

Makası Kim İcat Etti ?

Makası Kim İcat Etti ?
Makası Kim İcat Etti ?

Birçok insan, anlayamadığımız bir asparagas haber ile makası, Leonardo da Vinci’nin bulduğuna inansada, aslında gerçek çok daha eski yıllara dayanmaktaydı. Hatta bazı tarihçiler bu zamanı o kadar eski yıllara götürüyorlardı ki; bunu rakamla özetlemeye çalışırsak yaklaşık 3.000-4.000 yıl önce, Orta Doğu’da icat edildiğine denk gelmekteydi. Bazı tarihçiler de Mısırlıların MÖ 1500’lü yıllarda makas benzeri bir cihaz ürettiğine inanmaktaydı. Hatta bu cihazın birbirlerine özel bir mekanizma ile bağlanan iki bronz bıçaktan oluştuğunu söylemekteydiler.

Mısırlıların o yıllarda gerçekten makas benzeri bir cihaz icat ettikleri her ne kadar bilinmesede; Romalılar tarafından MS 1OO yılında icat edilen; çapraz bıçaklı veya döner tasarımlı bir makasın varlığından bazı tarihi kayıtlarda bahsedilmektedir. Aynı zamanda yine bu kayıtlar da, bu makasların bronz veya demirden yapıldığına dair bilgiler de mevcuttur.

Geçmişte her ne kadar makasın icadına dair bu kadar çeşitli iddialar ortaya atılmış olsada, hatta Romalılar’ın ürettiğine dair bazı bilgiler bulunmuş olmakla birlikte; günümüz makaslarına en uygun cihazı yapan kişi İngiliz üretici Robert Hinchliffe’dir. Bu değerli mucit, bununla da kalmayıp cihazın 1761 yılında seri üretimini gerçekleştirmiştir. Aynı zamanda Hinchliffe, çelikten makas yapan ilk kişiydi. Yani kısacası modern makasın mucidine veya babasına “Robert Hinchliffe” diyebiliriz.

Günümüzde en yukarılarda da bahsettiğimiz gibi çok fazla makas çeşidi vardır. Örneğin; çalıları budamak veya kesmek için, okullardan kullanılan ve koruma amaçlı yuvarlak uçlara sahip makaslar, ayak ve el tırnaklarını kesmek için üretilen tırnak makasları, kuaförler ve terzilerin kullandığı makaslar ve daha nicesi.. Hatta bunlardan bazılarına gelin birlikte göz atalım:

Oyma Makası:

Oyma Makası
Oyma Makası

Makasın bu icat edilen türü, kumaşınızın yıpranmaması için özel olarak tasarlanmışlardır. Makinenizde zikzak özelliği yoksa ve uçlarına zarar vermek istemiyorsanız, bu makaslar tam size göredir. Aynı zamanda bu makas türlerine Pinking Shears’da denmektedir.

Terzi Makasları:

Terzi Makasları
Makası Kim Buldu: Terzi Makasları

Bu bıçakların uçları oldukça uzundur. Hatta bu uzunluk çoğu zaman 6’inçi geçmektedir. Aynı zamanda düz tabanlıdırlar ve daha büyük bir tutamağa sahiptirler. Bu cihazlar büyük ve güçlü oldukları için kumaşı ve hatta deriyi bile rahatlıkla kesebilirler.

Nakış Makası:

Nakış Makası
Nakış Makası

Bu türler oldukça küçüktür ve kavisli makaslardır. Bunun sebebi ise en zor ve sıkışık alanlara dahi kolaylıkla girebilmelidir.

Küçük Sinips:

Bu makaslar nakış makaslarına çok benzerler ve onlardan biraz daha küçüktürler. Bu yüzden bu çeşitlerine, yarım makasta denmektedir.

Fotoğraf Makinesini Kim Buldu ?

thumbnail
Önerilen Yazı
Fotoğraf Makinesini Kim Buldu?

Endüstriyel Makas:

Ağır ve uzun bıçağa sahiptirler. Bu uzunluk genelde 7’inçi geçmektedir. Sanayinin ve endüstrinin birçok alanında kullanılırlar.

Dikiş Ripper:

Dikiş Sökücü
Dikiş Sökücü

Bu makaslara Dikiş ripper veya dikiş sökücü de denmektedir. Oldukça küçüktürler ve genellikle ilikleri açmak ve ipliği ayırmak için kullanılırlar.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir