1. Anasayfa
  2. Kim Buldu

Kulaklığı Kim Buldu?

Kulaklığı Kim Buldu?
Kulaklığı Kim Buldu ?
0

Kulaklığı Kim Buldu ?

Kulaklığı Kim Buldu: Kullanıcıların kulaklarının üzerine taktığı bir çift küçük hoparlör gerecidir. Başka bir deyişle; elektrik sinyaline karşılık gelen sesi dönüştüren elektro akustik dönüştürücülerdir. Bununla birlikte kulaklıklar, herkesin duymasına sebep olan hoparlörün aksine, ses kaynağını tek bir kullanıcının dinlenmesine olanak veren araçlardır. Başınızın üstünün bir kısmını çevreleyen bant şeklinde olanları; kulak içine yerleştirilenleri ve daha farklı çeşitleri de vardır.

Kulaklığı Kim Buldu ?
Kulaklığı Kim Buldu ?

Kulaklıklar; ses yükseltici, radyo, cd çalar, bilgisayar, taşınabilir medya oynatıcı, cep telefonu, video oyun konsolu ve çeşitli müzik aletleri gibi pek çok kaynaktan çıkan sesi; kablo aracılığıyla, Bluetoth ve daha farklı teknolojilerle iletirler.

Kulaklıkların yaygın olarak kullanıldığı ve en çok popüler olduğu dönem 1980’li yıllardır. O yıllarda özellikle walkman denilen müzik çalarlarda sıklıkla kullanılan bu cihazlar; aynı zamanda toplu taşıma, kaldırımlarda yürürken, spor yaparken ve açık alanlarda kullanım alanı göstermiştir. Bunun yanında bu cihazlar ses miksajı yapan ses mühendisleri ve dinleyicileri, DJ’ler, uçak pilotları, çağrı merkezleri ve buna benzer sektörlerde işinin ehli profesyoneller tarafından da kullanılırlar.

Kulaklığı Kim İcat Etti ?

Kulaklığı Kim İcat Etti ?
Kulaklığı Kim İcat Etti ?

Kulaklıklar, telefon kullanırken bir kişinin ellerini serbest bırakma ihtiyacından ortaya çıkmıştır. İlk olarak, 1890’lı yıllarda Londra’da bulunan opera ve tiyatrolarda canlı performans akşına bağlanma amacıyla bir sistem oluşturan Electrophone isminde bir İngiliz şirketi tarafından icat edilmiştir. Bu sayede servise abone olan kullanıcılar, uzun bir çubuk tarafından tutulan ve çenenin alt kısmından bağlanan bir çift büyük kulaklık sayesinde, bu performans akışını dinleyebildiler.

1891 yılında ise Fransız bir mühendis olan Ernest Mercadier, kulak içi kulaklık setinin patentini aldı. Aynı zamanda Ernest, operatörlerin kullanımı sırasında kafada rahatlıkla taşınabilecek kadar hafif olan kulaklığın icadı için ABD Patenti ile ödüllendirildi.

1910 yılında ABD-Utah’ta Nathaniel Baldwin, pazar ayini sırasında verilen vaazları duymaması nedeniyle; bir prototip telefon kulaklığı icat etti. Baldwin sadece bununla kalmayarak; Wireless Specialty Apparatus CO firmasıyla ortaklık yaparak bu kulakların üretimi için ilk tesisi kurdu. Aynı zamanda bu üretimler “sesle çalışan” telefonların veya elektrik gerektirmeyen telefonlarda kullanılan kulakların temeliydi. Bu ürünler özellikle ihtiyaçtan dolayı II. Dünya Savaşı sırasında sıklıkla kullanılmışlardır.

İlk Stereo Kulaklığı Kim Buldu:

Kulaklığı İlk Kim Buldu ?
Kulaklığı İlk Kim Buldu ?

1958’de Milwaukee (Elektrikli ev aletleri üreten firma)’dan bir odyofil ve caz müzisyeni olan John C. Koss, ilk stereo kulaklığı icat etmiştir. Bundan önce sadece ABD donanması, telefon, radyo operatörleri ve benzer sektörlerce kullanılan kulaklık; artık müzisyen ve ses sanatçılarına da hizmet verecekti.

Getir’i Kim Kurdu?

thumbnail
Önerilen Yazı
Getir’i Kim Kurdu?

Kullanıcıların kulak kanalına takılan daha ufak tipli kulaklıklar, ilk olarak işitme cihazlarında kullanılmışlardır. Ancak 1954 senesinde piyasaya sürülmüş olan ve ticari olarak üretilen ilk transistörlü radyo olan Regency TR-1’in icadıyla; git gide yaygınlaşmaya başlamıştır. Aynı zamanda bu tarihlerin en popüler cihazlarından olan transistörlü radyo, özellikle insanların dinleme alışkanlıklarını değiştirmiştir. Her yerde radyo dinlenmesine de aracılık etmiştir. Kulaklıkların en popüler olduğu yıllar ise yukarıda da belirttiğimiz gibi Walkman’lerinde popüler olduğu yıllar olan 1980’lerdir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 6
    be_endim
    Beğendim
  • 2
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 1
    e_lendim
    Eğlendim
  • 3
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 6
    bay_ld_m
    Bayıldım
İlginizi Çekebilir
Pili Kim Buldu ?

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir