1. Anasayfa
  2. Kim Buldu

İlk Buharlı Lokomotifi Kim Buldu? İlk Buharlı Lokomotifi Kim İcat Etti?

İlk Buharlı Lokomotifi Kim Buldu? İlk Buharlı Lokomotifi Kim İcat Etti?
Photo by Steve Brandon
0

İlk Buharlı Lokomotifi Kim Buldu?

İlk Buharlı Lokomotifi Kim Buldu: Neredeyse 100 yıl boyunca kullanılan buharlı lokomotif, buhar gücü ile çalışan bir çeşit lokomotiftir. Genellikle dağlık bölgelerde ve tren faaliyetlerinde görülürler. 19. yüzyıl ortalarından 20. yüzyıl ortalarına kadar aktif olarak kullanılmıştır. Günümüzden 500 sene önce 1500’lü yıllarda Almanya’da o zaman için lokomotifler yerine vagonları atlar çekmekteydi. Daha sonra 1700’lü yılların başlarında buharlı makinelerin icadından sonra vagon yollar, demir yollarına dönüştürülmüştür. 1804 yılına gelindiğinde ise İngiltere’de Richard Trevithick ve Andrew Vivian ilk buharlı lokomotifi icat etmiştir.

Penydarren - İlk Lokomotif, İlk Buharlı Lokomotifi Kim Buldu?
Penydarren – İlk Lokomotif

İlk lokomotif, Penydarren tramvay hattı üzerinde çalışmıştır. İngiltere’de Galler topraklarında demir yolu ölçülerine yakın bir ölçüye sahiptir. Aynı zamanda 1812 yılında Matthew Murray, ilk buharlı lokomotifi Middleton Railway isimli vagon yolu işletmecisi için yapmıştır.

Okçuluk Sporunu Kim Buldu?

thumbnail
Önerilen Yazı
Okçuluk Sporunu Kim Buldu ? Okçuluğu Kim Keşfetti ?

Bununla birlikte İngiltere’deki gelişmeler Amerika Birleşik Devletleri’nin ilgisini çekmiş ve lokomotif çalışmalarına başlamıştır. Hatta öyle ki, bu çalışmalarını son sürat hızlandırmıştır. İlk Amerikan yapımı buharlı lokomotif 1829’da Baltimore Ohio Demiryolu üzerinde çalıştırılmıştır. Tom Thumb isimli bu model deneme amaçlı yapılmıştır.

İlk Amerikan yapımı buharlı lokomotif, 1829 yılında deneme amaçlı yapılmıştır. Photo by Steve Brandon

Best Friend of Charleston isimli buharlı lokomotif Amerika South California demiryolu açılışında hizmete girmiştir. Aynı zamanda ilk başarılı demir yolu lokomotifi olmuştur. Daha sonra 1804 yılında Napolyon Savaşlarının sonlarına doğru buharlı lokomotiflerin ağırlığından dolayı dökme demirden yapılan demir yolları değişmiş ayrıca L kesitli raylar kullanıma geçmiştir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 1
    bay_ld_m
    Bayıldım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir