1. Anasayfa
  2. Kim Buldu

Akıllı Tahtayı Kim Buldu?

Akıllı Tahtayı Kim Buldu?
Akıllı Tahtayı Kim Buldu ?
0

Akıllı Tahta Nedir?

Çok uzun yıllar boyunca kara tahtalar, çoğu sınıfta bilgileri görüntülü bir şekilde iletmek için standart bir yöntemdi. Teknolojinin ilerlemesiyle, aynı zamanda bu belli bir standarta sahip kara tahtaların yerini; özel kalemlerle çizilebilen, üzerine yazı yazılabilen, bunun yanında çok az veya hiç kalıntı olmadan silinebilen düz plastik yüzeyli beyaz tahtalar aldı. Beyaz tahtalar da tahtını, çok kısa süre geçmeden akıllı tahtalara bıraktılar. 1991 yılında icat edilen bu akıllı tahtalar, dokunmaya karşı duyarlı ve yerel bilgisayar sisteminin kaynaklarından beslenen dijital ve beyaz tahtalardı. Bunun yanı sıra, üzerine yazılan her türlü bilgiyi kaydedip saklama özelliklerine sahiptiler. Aynı zamanda kullanıcıların internetten veya diğer kaynaklardan indirdiği notları kullanabilmesini ve uygulamasını sağlayan interaktif özellikler ile donatılmışlardır.

Net olarak ifade etmek gerekirse akıllı tahtalar, kullanıcıların dijital içerikle etkileşime girmesine olanak tanıyan etkileşimli bir beyaz tahtadır. Akıllı tahtalar, tipik beyaz tahtalardan farklı olarak, kullanıcıların parmak dokunuşuyla veya özel bir kalemle üzerine yazı yazmasına olanak tanıyan, dokunmaya duyarlı cihazlardır. Kullanıcılar ayrıca metin veya grafik öğelerini tahta üzerinde hareket ettirebilirler.

AKILLI Tahtalar, öğrencilerin veya çalışanların katılımını sağlamak ve üretkenliği artırmak için sınıflarda ve iş konferans salonlarında yaygın olarak kullanılmaktadırlar.

Akıllı Tahtayı Kim İcat Etti ?

Akıllı Tahta Nedir?
Akıllı Tahta Nedir?

Bu tahtalar, 1987 yılında David Martin ve Nancy Knowlton tarafından icat edilmiştir. Daha sonra bu mucitler şirketleşerek; ilk olarak 1991 yılında “Smart Board” markalı interaktif beyaz tahtalarını piyasaya sürmüşlerdir. 2003 senesinde Smart Board, SMART kartının değerli bir özelliği olan DViT (Digital Vision Touch) teknolojisini geliştirerek; daha sonrasında patentini almıştır. Bu özellik, ekranlara dokunulduğunda algılanılmasını sağlayan bir teknolojidir.

Akıllı Tahta Özellikleri

<yoastmark class=

Birçok akıllı tahta aynı özellikleri barındırmaktadır. Mürekkep içermeyen plastik kalemler; kullanıcıların elleri, kablosuz fare ve işaretleme aygıtı kullanarak veri girmesine olanak tanır. Akıllı tahta yazılımı genelde yerel bir bilgisayar ağına yüklenir. Buradan bu tahtayla uyumlu akıllı yazılım tarafından çağrılarak işlem yaptırılabilir. Bunun yanı sıra işlemlerinizi dokunmatik ekrana dokunarakta gerçekleştirebilirsiniz.

Akıllı Tahtalar Nasıl Bağlanır

Akıllı tahtalar, bilgisayara kablosuz veya kablo ile bağlanabilmektedir. Kablosuz bağlantı; Wi-fi veya Bluetooth aracılığıyla gerçekleştirilir. Kablolar aracılığıyla bağlantı ise; bir USB veya seri bağlantı noktaları ile yapılabilmektedir. Kablo karışıklığına mahal vermemek ve takılma sorununu ortadan kaldırmak için; günümüzde genelde kablosuz bağlantı seçeneği ile iletişim tercih edilmektedir.

Akıllı Tahta Modelleri

Akıllı Tahta Modelleri
Akıllı Tahta Modelleri

Bu Tahtalar, televizyonda olduğu gibi ekran tipi ve çözünürlük açısından farklı modellere sahiptirler. Bunları düz panel ve projeksiyon ekranı olarak değerlendirebiliriz. Düz paneldeki ekran alternatifleri plazma ve LCD’dir. Projeksiyon için de arkada veya önde bulunan projeksiyon perdelerini seçebilirsiniz.

Elektriği Kim Buldu ?

thumbnail
Önerilen Yazı
Elektriği Kim Buldu?

Akıllı Tahtaların Dokunma Teknolojisi Nasıldır?

Akıllı tahtalarda kullanılan direnç teknolojisi, PDA’larda kullanılanlarla aynıdır. Bu teknoloji, akıllı tahtanın bir parmak veya kalem aracıyla yüzeyine dokunulduğunda hareketi işleyerek, işlemi gerçekleştirebilmenizi sağlar. Bu teknolojiyi özetleyecek olursakta; temel olarak sağlam bir arka panel üzerinde ince dirençli bir film tabakasıdır. Parmak veya kalem aracı ile yaptığınız hareketler film üzerinde kaydığında; özellikle yansıtıcı filmin arka panele temas etmesiyle, bilgisayara bir analog sinyal gönderilir ve işlem gerçekleşir. Bazı modellerde bu işlev için yukarıda da bahsettiğimiz Digital Vision Touch teknolojisi kullanılmaktadır. Her iki teknolojiyi karşılaştırdığımızda; DVT, dirençli teknolojiyle aynı sınırlara sahip olmadığından ve işlevselliği daha iyi olduğundan; çok daha iyi bir çözüm ve teknolojidir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 19
    be_endim
    Beğendim
  • 18
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 11
    e_lendim
    Eğlendim
  • 14
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 19
    bay_ld_m
    Bayıldım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir