Tıraş Makinesini Kim Buldu?
Tıraş Makinesini Kim Buldu?
0

Tıraş Makinesi Nedir?

Tıraş Makinesini Kim Buldu: Tıraş makinesi, vücuttaki kılları, özellikle de yüzdeki kılları gidermek veya düzeltmek için kullanılan bir cihaz veya araçtır. Tipik olarak bir veya daha fazla bıçaktan ve tutacaktan oluşur. Tıraş makineleri kuru veya ıslak tıraş için tasarlanmış manuel veya elektrikli olabilmektedirler. Genellikle kişisel bakım yapan insanlar veya kuaförler tarafından kullanılmaktadırlar.

Günlük yaşamda teknolojiyi her ne kadar hafife alma eğiliminde olsak da, tıraş makineleri teknolojinin getirdiği faydalardan maksimum düzeyde yararlanmamızı sağlar. Bir diğer dikkat çekilecek noktalardan birisi de, bazılarımız için bu cihazın rutin yaşamımızın bir parçası olduğu gerçeğidir.

Elektrikli tıraş makineleri modern ve teknolojik yenilik olarak görülebilirler. Ancak bu makinelerin hikayesi neredeyse yüz yıla yakındır. 1910’larda kavramsallaştırılan cihaz, 1930’larda artık tıraş olmanın iyi bir yolu olarak kabul edilecekti. Nasıl ortaya çıktığı ile ilgili önemli bir bilgi ise yaratıcısının fikir aşamasından patent aşamasına kadar bu cihazın icat edilmesi için 20 yıl uğraş verdiği gerçeğidir.

Tıraş Makinesini Kim İcat Etti?

Tıraş Makinesini Kim İcat Etti, Tıraş Makinesini Kim Buldu..
Tıraş Makinesini Kim Buldu, Schick’in icat ettiği makinenin ilk A tipi prototipi. Kaynak: © Razoremporium

Albay Jacob Schick, yanlış duymadınız elektrikli tıraş makinesinin mucidi bir albaydı. Schick, kendisini Kuzey Alaska‘dan Britanya KolumbiyasıKanada‘ya götüren altın arama macerasında yaralanmıştır. İşte bu yaralanma hikayesi, tıraş olmak artık onun için eziyete dönüştüğünden buluş fikrinin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Albayın ilk fikri oldukça ilkeldi. İlk cihaz, softbol büyüklüğünde bir motorla çalışan tıraş makinesi kafasının, özel bir kabloyla yönlendirilerek çalıştığı bir cihazdı. Bu makine, üretilmeye başlanıp kullanıcıları ile buluştuktan sonra oldukça ciddi tepkiler ile karşılaşmış; büyük ve hantal bir cihaz olarak yorumlanmıştır.

Schick, ilk konseptinin halk tarafından tepkiyle karşılanması sonucunda dahi yılmadı. Konsepti ortalama tüketici için daha çekici hale getirmenin yollarını aramaya başlamıştır. Schick, Birinci Dünya Savaşı‘nda ülkeye hizmet etmeye gitmiştir. Bu hizmet dönüşü ona cihazı yaratmak için ilham kaynağı olmuştur. Schick‘in askeri deneyimi, özellikle de silahlarla ilgili gözlemleri onun ufkunu genişletmiştir. Bu deneyimini ikinci tıraş makinesi inovasyon tasarımı girişiminin taslağını hazırlamak için kullandı. Schick‘in bu seferki ilham kaynağı ise silahlar olacaktı.

Elektrikli bir tıraş makinesi için bıçakların tutacak üzerinde olduğu ve otomatik olarak dağıtıldığı bir şarjör hayal etti. Bu düşüncelerden ve özellikle şarjör isminden de esinlenerek cihazına tıraş makinesi adını verdi.

Schick, pazara sunmak için tıraş makinesi modeline Magazine Repeating Razor ismini verdiği cihazını 1925 yılında pazara sundu. Pazara sunulan cihaz erkekler tarafından büyük bir ilgi ile karşılanmıştır. Bu ilgi ve gelişmeler, Shick‘i kosenpti daha da ileriye taşımak için heveslendirmiştir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Akıllı Saati Kim Buldu?

Akıllı Saati Kim Buldu?

Schick’in Kuru Elektrikli Tıraş Makinesi

İlk Tıraş Makinesi, Tıraş Makinesini Kim Buldu..
Schick’in icat ettiği tıraş makinesinin B tipi prototipi. Bu model, 1935 yılında üretilmiştir. Kaynak: © Razoremporium

Schick eski tasarımından yola çıkarak fikrini genişletti. Doğrudan duvara takılan daha kompakt bir tıraş makinesine dönüştürdü. 1927’ye gelindiğinde Schick‘in makinelerinin artık işlevsel prototipleri vardı. Bunun yanında ürünleri pazara sunulmaya yetecek kadar ilgi görüyordu. Schick, bununla da yetinmeyip büyümeye ve kısacası yeniliklere devam etmek için varlıklarının bir kısmını sermaye karşılığında satmaya başladı.

Yıllar 1930’u gösterdiğinde Schick Dry Shaver, Inc. (şirket) devreye girerek ülke çapında erkeklerin erişimine açılmıştır. Bunlarla da yetinmeyen dahi, Stamford-Connecticut‘ta bir fabrika kurdu ve insanları istihdam etmeye başladı. Aynı zamanda sürekli olarak ürünlerini geliştirmeye ve yeni modeller üretmeye devam etmiştir. Özellikle yıllar 1940’ı gösterdiğinde Schick‘in tıraş makineleri artık sadece kendisi için değil tüm dünya için ilham kaynağı olacaktı ve günümüze kadar sürekli gelişerek dönemin trendlerine evrileceklerdi.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir