1. Anasayfa
  2. Kim Buldu
Trendlerdeki Yazı

Helikopteri Kim Buldu?

Helikopteri Kim Buldu?
Helikopteri Kim Buldu ?
0

Helikopter Nedir?

Helikopter, uçmak için bıçak adı verilen dönen veya dönen kanatları kullanan bir uçak türüdür. Bir uçak veya planörün aksine, helikopterin hareket eden kanatları vardır. Bu kanatlara bıçak veya rotor da denilmektedir. Balonun aksine helikopter havadan ağırdır ve uçmak için bir motor kullanır. Helikopterin dönen kanatları veya rotoru, helikoptere bir uçağın yapamayacağı şeyleri yapmasını sağlar.

Helikopter Nasıl Uçar?

Helikopter Nedir?
Helikopteri Kim Buldu, Helikopter Nedir?

Uçaklardan farklı olarak helikopterlerin üstünde bıçak veya rotor adı verilen dönen kanatlar bulunduğunu söylemiştik. Bu kanatlar döndüklerinde, helikopterin havaya yükselmesini sağlayan ve aynı zamanda Bernoulli Prensibi de denilen bir ilişki nedeni ile kaldırma kuvveti adı verilen bir kuvvet yaratırlar.  Bu kuvvet sayesinde de uçma eylemi gerçekleştirilir.

Helikopterlerin üst kısmındaki rotorların yanı sıra arka tarafında da bir rotor bulunmaktadır. Arka rotor, helikopterin ileri, geri ve yanlara doğru hareket etmesine olanak sağlayacak şekilde farklı yönlere bakabilir.

Helikopterler uçakların yapamadığı birçok şeyi yapabilirler. Örnek verecek olursak helikopterler düz bir şekilde yukarı veya aşağı hareket edebildikleri gibi hareket etmeden havada asılı da kalabilirler. Ayrıca geriye ve yana doğru uçabilirler.

Helikopteri Kim İcat Etti ?

Paul Cornu ve uçan ilk helikopter
Paul Cornu ve uçan ilk helikopter

Fransız bisiklet üreticisi Paul Cornu, 1907 yılında helikopteri ilk icat eden mucittir. Bu mucizevi buluş, aynı zamanda günümüz helikopterleriyle muazzam benzerlikler taşımasada, bugün bildiğimiz helikopterlerin babasıydı. İlk helikopter, yerden 1 fit yükselerek, 20 saniye boyunca havada kalmayı başarmıştır.

Bir başka Fransız olan Etienne Oehmichen, 10 Temmuz 1955 yılında iki yolcu kapasiteli helikopteriyle ilk yolcu helikopteri uçuşunu gerçekleştirmiştir.

Helikopterin Kısa Tarihi

Helikopterin Tarihi
Helikopteri Kim Buldu, Helikopterin Tarihi

Oyuncak olarak ilk helikopterin yapılış tarihi 1870 yılıdır. Ancak bundan dokuz yıl önce, buharla çalışan küçük bir helikopter yapılmıştır. Lakin alüminyum gövdesiyle yerden kalkmayı başaramamıştır.

1878 yılında ise yine buharla çalışan bir helikopter yapılmış, yerden 39 feet yükseliğe çıkmayı başarmıştır. Hatta bu helikopter, günümüz helikopterleri gibi dikey bir şekilde havalanmayı gerçekleştirmiştir. 1887 yılında bir başka Paris’li mucit, helikopterin elektrikli versiyonunu yapma girişimini başarılı bir şekilde sonuçlandırmıştır. Aynı zamanda uçuşu da başarılı bir şekilde tamamlamıştır. 1901 yılında ise sahneye Almanlar çıkmış, helikopterle ilk uçuş seferini gerçekleştirmişlerdir. Bu uçuş aynı zamanda insanları havada bir yerden başka bir yere ilk taşıma eylemiydi. Uçuşu gerçekleştiren araç ise, günümüz helikopterleriyle birebir benzerlik taşıyan ve motorla uçan bir makineydi.

1880’lerin sonunda helikopterle uçuş gerçekleştirmeyi deneyen kişi ünlü mucit Thomas Edison’du. Lakin icat ettiği helikopter patlamış, işçilerden birisi ciddi şekilde yaralanmıştır. Ancak Slovak bir mucit, Edison’dan öğrendiklerini, kendi bilgileriyle de harmanlayarak 1901 yılında havada 1,6 fit uçabilen helikopterini yaratmıştır. Yine aynı mucit bu buluşunu daha da geliştirerek, 1905 yılında 4.900 fitin üzerine çıkan uçuşunu gerçekleştirmeyi başarmıştır. Edison, 1908 yılında icat ettiği helikopterini tekrar uçurmayı denesede, helikopter bulunduğu alandan kalkmayı yine başaramamıştır.

Sandalyeyi Kim Buldu ?

thumbnail
Önerilen Yazı
Sandalyeyi Kim Buldu?

Modern Helikopterin İcadı

Modern Helikopteri Kim İcat Etti ?
Modern Helikopteri Kim İcat Etti ?

Helikopteri ilk olarak icat edip uçurmayı başaran mucit Paul Cornu’dur. Lakin, modern helikopteri veya günümüz helikopterlerine benzeyen aracı icat eden ilk kişi o değildi. İlk olarak modern ve günümüz helikopterlerine benzeyen araçla uçuşu, 1910 yılında başladığı helikopter icadıyla ilgili çalışmalarını 1940 yılında bitirdiği modern helikopteri ile tamamlayan Igor Sikorsky’dir. 1940 yılında tamamlanan bu helikopterin modeli VS-300’tü ve tek motorlu bir helikopterdi. Günümüz helikopterleriyle de birebir benzerlikler taşıyordu. Bununla birlikte tek kişilik bir helikopterdi.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 2
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir