1. Anasayfa
  2. Kim Kurdu

Anadolu Ajansı’nı Kim Kurdu?

Anadolu Ajansı’nı Kim Kurdu?
Anadolu Ajansı’nı Kim Kurdu ?
0

Anadolu Ajansı’nı Kim Kurdu ?

Anadolu Ajansı’nı Kim Kurdu: Ajans (AA) Yunus Nadi ve Halide Edip Adıvar tarafından, Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla kurulmuş bir resmi haber ajansıdır. Başka bir deyişle kuruluş amacı; Türk Kurtuluş Savaşı’ndaki haberleri duyurmaktı.

Halide Edip Adıvar ve Yunus Nadi’nin çabalarıyla TBMM açılmadan 17 gün önce 6 Nisan 1920 tarihinde kurulmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün AA’nın kurulduğuna dair imza attığı genelgeye buradan göz atabilirsiniz: Genelge

Anadolu Ajansı’nı Kim Kurdu ?
Anadolu Ajansı’nı Kim Kurdu ?

Ülkenin ilk ajansı olarak kurulan kurumun ilk yazıhanesi, Kurtuluş Savaşı zamanında Ankara’da bulunan Ziraat Mektebi binasında kendisine ayrılan kısım olmuştu. Ünlü yazar Halide Edip Adıvar için tahsis edilen, büyük sofa adıyla anılan kısıma çıkan ve ajansın aynı zamanda en uzun odası olan bölüm; bir başka deyişle ajansın bürosu haline gelmişti. Odada eski yazı makinesi, 2 adet masa, dosya, raflar, yazıhane ve sandalyeler bulunmaktaydı. Adıvar burada; İngiliz gazetelerin ülkeyi ilgilendiren kısımlarını tercüme ederek; Anadolu Ajansı ve Hakimiyet-i Milliye gazetesi için önemli olan kısımlarını ayırıyordu.

Ajans ilk haberlerini 12 Nisan 1920 tarihinde servis etmeye başlamıştır. Yurt içi ve yurt dışında ilk haberlerin yer aldığı bültene, buradan bakabilirsiniz: AA İlk Bülteni

Ajans, 1925 yılının Mart ayında özerk statü kazanarak Anadolu Ajansı Türk Anonim Şirketi’ne dönüşmüştür. Yıllar 18 Kasım 2012’yi gösterdiğinde ise Kahire’deki ilk haber servisi açılmıştır. Bu şubeyi 22 Ocak 2013 yılında Beyrut şubesi, 30 Mayıs 2013 tarihinde Gazze şubesi takip etmiştir. Ülkenin ilk ajansı olan kurum, aynı zamanda; İngilizce, Fransızca, Arapça, İspanyolca, Rusça, Farsça, Soranice, Endonezce, Arnavutça, Boşnakça, Makedonca ve Kürtçe olmak şeklinde; 13 ayrı dilde yayın yapmaktadır. Bunun yanında; 124 ayrı uyruktan 3.000’den fazla çalışanı bulunmaktadır. Yurt dışında 100 ülkede temsilcilik barındıran kurumun aynı zamanda 41’te ofisi bulunmaktadır.

Tüpraş’ı Kim Kurdu?

thumbnail
Önerilen Yazı
Tüpraş’ı Kim Kurdu?

Anadolu Ajansı’nın Sahibi Kim ?

Anadolu Ajansı’nın Sahibi Kim ?
Anadolu Ajansı’nın Sahibi Kim ?

Ajans, özellikle hukuki niteliğiyle bir anonim şirketi statüsündedir. Kurum devlete bağlı bir kurum olup; malları 57 sayılı Kanuna göre devlet malıdır. Bunun yanında, çalışanları devlet memuru değildir. AA’nın hisselerinin %47.75’i, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda bağlıdır.

Günümüzde, özellikle yanlı yayıncılık ve habercilik yaptığıyla ilgili birçok söylenti ve eleştiri bulunmaktadır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir