3 Vardiya Sistemini Kim Buldu ? 3 Vardiya Sistemini Kim İcat Etti ?
Üç Vardiya Sistemi Tarihi
0

3 Vardiya Sistemini Kim Buldu ?

3 Vardiya Sistemini Kim Buldu: 1800’lerin sonlarında sanayiciler kısa sürede vardiya çalışmalarının faydalarını fark etti. Başka bir deyişle, üretim çalışmaları kesintisiz devam ettiği takdirde fabrika ekipmanları tamamen kullanılabilirdi. Üretim ve kârlar maksimize edilecekti. Çelik fabrikaları ve demir döküm haneleri gibi fabrikalarda mesainin bitmesi ile birlikte fırınların söndürülmesi ve mesainin başlamasıyla fırınların yeniden yakılması oldukça pahalı ve verimsiz olduğu oldukça açıktı. İlk 3 vardiya sistemi Amerika’da bulunan demir-çelik döküm evlerinde başlamıştır.

1900’lü yılların başında Henry Ford, yükselen otomobil pazarının talebini karşılamak için otomobil endüstrisinde 3 vardiya sitemine geçiş yaptı.

Birinci ve İkinci Dünya Savaşları sırasında silah ve mermi fabrikaları savaşa yardımcı olmak için 3 vardiya sistemine geçiş yaptı.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 3 vardiya çalışmaları birçok sektörde hızla büyümeye başlamıştır. Fabrikaların yanında, birçok farklı üretim tesisi, gıda ve hizmet endüstrisi de 24 saat boyunca çalışmaya geçiş yaptı. 24 saat boyunca açık olarak gördüğümüz benzin istasyonlarının 3 vardiya sistemi ile hizmet vermektedir. Aynı zamanda hizmet sektöründe Vardiya işçilerini kullanan ve en hızlı büyüyen sektör “Çağrı Merkezi” sektörü olarak görülmektedir.

Üç Vardiya Sistemini Kim İcat Etti ?
Üç Vardiya Sistemini Kim İcat Etti ?

3 Vardiya Sistemi Saatleri:

Sabah vardiyası: 1. vardiya
Sekiz saat vardiya için 07: 00-15: 00 arasında gerçekleşir.

Akşam vardiyası: 2. vardiya
Sekiz saatlik vardiya için 15: 00-23: 00 saatleri arasında gerçekleşir.

Gece vardiyası: 3. vardiya
Sekiz saatlik vardiya için 23:00 ile 07:00 arasında gerçekleşir.

3 Vardiya Sistemi Sorunları

3 Vardiya Sistemi Sorunları
3 Vardiya Sistemi Sorunları
  • Tüm vardiyalı işçiler uyku sorunlarından muzdarip değildir. Fakat gece ve dönen vardiyalı işçilerin yaklaşık% 10’unda bir uyku bozukluğu olduğu düşünülmektedir
  • Vardiya işçilerinin kabaca % 25-30’u, aşırı uykulu olma veya uykusuzluk gibi bozukluk belirtileri yaşar.
  • Vardiyalı çalışma aynı zamanda zihinsel sağlık ve fiziksel performans ve güvenlikle alâkalı ek problemlerle de bağlantılıdır.
  • Vardiyalı çalışanın, özellikle uykuyu iyileştirmek ve programları yönetmek için kendini geliştirmesi gereklidir. Kısacası, mümkün olan en iyi uyku ve sağlığa olanak tanımak için özel teknikler öğrenmesi önemlidir.

Helikopteri Kim Buldu ?

thumbnail
Önerilen Yazı
Helikopteri Kim Buldu?
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 3
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir