1. Anasayfa
  2. Kim Buldu

Dna’yı Kim Buldu? Dna’yı Kim Keşfetti ?

Dna’yı Kim Buldu? Dna’yı Kim Keşfetti ?
Dna'yı Kim Buldu ? Dna'yı Kim Keşfetti ?
2

Dna’yı Kim Buldu ?

Dna’yı Kim Buldu: DNA, bilindiği üzere günümüzde insanların en büyük niteliklerini kapsayan bir terimdir. Açılımı; Deoksribo Nükleit Asittir. Tüm organizmaların canlılık işlevleri için gerekli olan genetik bilgileri taşır. Ayrıca bu bilgileri uzun süre saklar.

DNA teriminin bilim literatürüne ilk giriş tarihi 1869 yılı olarak bilinmektedir. O dönemden beri bilim adamları, çeşitli incelemeler ile DNA’nın ne işe yaradığını çözmek için çeşitli araştırmalar yapmışlardır. Ancak net bir sonuca varamamıştır. 1950 yılı geldiğinde ise DNA ile ilgili daha profesyonel çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Bunların sonucunda Linus Pauling, DNA’yı ilk tanımlayan bilim adamı olarak tarihte kendine yer bulmayı başarmıştır.

Dna'yı Kim Buldu ? Dna'yı Kim Keşfetti ?
Deoksribo Nükleit Asit.
Photo by Arek Socha

DNA yapısını ilk olarak anlamlandırmayı başaran Pauling, DNA yapılarını incelemeye koyulmuştur. Aynı şekilde diğer bilim adamları da bu konu üzerinde fazlasıyla durmuştur. Hatta DNA yapısının incelenmesi sürecinde Linus Pauling’e yardım etmişlerdir. İlk olarak bu şekilde ortaya atılan ve araştırmalara başlanan DNA sistemlerinin asıl babaları ise Watson ve Crick adında iki bilim adamıdır. Bu kişiler, DNA yapısını baştan aşağı soru – cevap şeklinde inceleyerek tüm işlevselliğini kanıtlamışlardır. Aynı zamanda da bugün ki açıklamasını yapmayı başarmışlardır. DNA konusunda bilinmeyen tüm özelliklerin ortaya çıkışı, kuşkusuz ki bu iki bilim adamına mal edilmişti. Ancak yapılan bu araştırmalarla elde ettikleri sonuçlar, rakip bilim adamlarının da ortaya attıkları tezler sonucunda gerçekleşmiştir. Bu gelişmeler sonucunda Nobel ödülünü kazanan bu iki bilim adamına Wilkins’de katılmıştır. Ödül bu üçlü arasında paylaştırılmıştır.

Dna'yı Kim Buldu ? Dna'yı Kim Keşfetti ?
Dna’yı Kim Buldu ? Dna’yı Kim Keşfetti ?

DNA moleküllerinin kısa zaman içerisinde insan fizyolojisini tamamen değiştirebileceği ve insan klonlama konusunda çok büyük gelişmelerin yaşanacağı dönemde etken bir rol oynaması beklenmektedir. Ayrıca insanların DNA yapısı, hala tam olarak çözülebilmiş değildir. Bu yapı çözüldüğünde, çare bulunamayacak hiçbir hastalık kalmayacaktır. Öyle ki, bilim adamları da bu konuda hemfikir durumda.

Mürekkebi Kim Buldu?

thumbnail
Önerilen Yazı
Mürekkebi Kim Buldu?
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 1
    e_lendim
    Eğlendim
  • 1
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir